Revontulet ja avaruussää 13.5. klo 11:15

Geomagneettinen aktiivisuus koholla

Viikonloppuna koettiin yksi vuosituhannen voimakkaimmista geomagneettisista myrskyistä joten revontulia näkyi koko Suomessa pilvisyyden ja valoisuuden salliessa. Kansainvälisten uutisten ja muiden ilmoitusten perusteella revontulia näkyi jopa 40 leveyspiirillä tai vieläkin lähempänä päiväntasaajaa. Myrskyn aiheuttivat vähintään 4 koronan massapurkausta jotka lähtivät Auringossa torstaina ja perjantaina syntyneiden voimakkaiden roihupurkausten yhteydessä ja saavuttivat Maan perjantai-illasta lähtien. Aurinkotuuli oli nopeimmillaan noin 1000 km/s ja magneettikentän eteläinen komponentti alle -40 nT. Myrskyn voimakkain vaihe kesti noin vuorokauden ja sunnuntaina se laantui kohtalaiseksi.

Aurinkotuuli on vielä nopeaa Maan kohdalla ja viikonlopun myrskyn aiheuttaneesta auringonpilkkualueesta on lähtenyt Maata todennäköisesti hipaisevia koronan massapurkauksia päivittäin, joten geomagneettinen aktiivisuus pysynee tavallista suurempana vielä alkuviikon.

Revontulten todennäköisyys tulevina öinä:

  • ma-ti: kohtalainen

  • ti-ke: kohtalainen

  • ke-to: pienehkö

Todennäköisyydet koskevat Suomen etelä- ja keskiosia, sillä Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana. Katso myös pilvisyystilanne ja tiedote revontulipalvelun uudistuksesta.

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Revontulten todennäköisyys on kohtalainen, kun R-luvun viimeisin arvo ylittää keltaisen katkoviivan osoittaman alemman kynnysarvon. Todennäköisyys on suuri, kun R-luku ylittää punaisen katkoviivan osoittaman ylemmän kynnysarvon. Kynnysarvot ovat asemakohtaisia. Tässä pylväskaaviossa esitetään vuorokauden historia ja kartalla viimeisin arvo.

Sodankylän havainnot tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio.