Pitkän ennusteen seuranta

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 9. toukokuuta 2024 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 13.5.2024 - 9.6.2024 seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennustejakson ensimmäisellä viikolla lähes koko maassa on tavanomaista lämpimämpää. Toisella viikolla vain maan etelä- ja keskiosassa on tavanomaista lämpimämpää. Viimeisellä kahdella viikolla paikoin itärajan tuntumassa on tavanomaista viileämpää, sen sijaan muualla maassa ennusteessa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Sademäärä

  • Ensimmäisellä viikolla lähes koko maassa on tavanomaista vähäsateisempaa. Toisella viikolla maan länsiosassa on paikoin tavanomaista vähäsateisempaa, mutta muuten ennusteessa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Ennuste pyritään päivittämään perjantaisin, lukuun ottamatta pyhäpäiviä. Emme takaa ennusteen ajantasaisuutta.

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) toukokuun 2024 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan kesäkuusta elokuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Jakson keskilämpötilassa on nähtävissä poikkeamaa lämpimämpään suuntaan lähes koko maassa Pohjanmaan maakuntia ja Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta.

Sademäärä

  • Jakson sademäärässä ei ole nähtävissä selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Ennuste päivitetään pääsääntöisesti ennen kuukauden puoltaväliä riippuen muun muassa pyhäpäivistä ja viikonlopuista.

10.5.2024

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)
  • neljä viikkoa (kuukausiennuste)

  • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

  • eivät pyri ennustamaan säätilanteita

  • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta

  • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.